Yoga nu este doar pentru Tineri sau doar pentru Femei

20 noiembrie 2020

15:14:10

Există multe mituri în mintea oamenilor legate de yoga, deși aceasta este o practică milenară.

Înainte să spulberăm aceste mituri însă, îți voi atrage atenția asupra termenului ”yoga”. Vine din sanscrită, limba de predare a posturilor yoga și înseamnă ”yug” adică unitatea dintre corp, minte și suflet. Când toate aceste elemente sunt în armonie, eul autentic se poate manifesta plenar.

Este sistem filosofic, dar și știință. Poate fi practicată indiferent de religie, rasă, vârstă, profesie, stare și condiție medicală, probleme fizice sau suferințe emoționale.

Înainte să vă invităm la o clasă de hatha yoga sau ashtanga la Studio Flow din Cluj, vă vom prezenta cele mai răspândite mituri și concepțiile greșite despre această practică.

Mit #1 Yoga este pentru persoane flexibile

În pozele de pe Instagram yoghinii pozează în acrobați sau contorsioniști de-a dreptul, exhibând posturi greu de executat de către muritorii de rând. Or această practică este, de fapt, despre altceva.

Practicată cu regularitate, te poate ajuta să-ți mărești flexibilitatea. Dacă nu ești flexibil, sau nu ai suficientă forță, yoga este un bun punct de pornire, deoarece presupune o combinație de exerciții pentru forță, flexibilitate și echilibru. Dacă flexibilitatea nu este punctul tău forte, te poți concentra pe forță și echilibru până îți îmbunătățești flexibilitatea.

Toate posturile au o variantă mai ușoară pentru începători. Persoanele cu mobilitate redusă se pot ajuta în execuția unor posturi mai complexe de un perete sau pot folosi recuzita pentru începători.

#2 Yoga este pentru Persoane Tinere

Această practică este pentru toate vârstele. Peste 14 milioane de seniori cu vârste de peste 50 de ani o practică doar în State. Mulți yoghini o practică și după vârste onorabile de 70+. Dacă îți faci griji că nu te descurci cu posturile, vorbește-i instructorului tău despre limitările și condiția ta medicală și îți va oferi variante la posturi sau modificări cu ajutorul recuzitei (blocuri și bandă elastică).

Mai mult decât atât, dacă ai îngrijorări în privința densității osoase sau a osteoporozei trebuie să faci yoga! Pentru femeile și bărbații mai în vârstă, o rutină regulată de yoga poate contribui la consolidarea rezistenței osoase. Unele cercetări promițătoare sugerează chiar că yoga poate îmbunătăți considerabil densitatea osoasă la femeile aflate în postmenopauză.

Mit #3 Yoga nu este pentru Bărbați

Această practică are beneficii pentru sănătate atât pentru femei, cât și pentru bărbați, în ciuda faptului că la acest tip de clase merg preponderent femei.

Yoga câștigă încet-încet popularitate și printre bărbați. Dacă reușești să treci peste prejudecata cum că yoga ar fi doar pentru femei sau de timiditatea de a exersa posturi înconjurat de femei, te poți bucura de toate beneficiile practicii yoga pentru bărbați.

Dacă practici cu regularitate yoga vei fi mai puțin stresat, vei fi mai flexibil, vei dezvolta mușchi de a căror existență nici nu aveai habar și vei avea o minte mai liniștită.

În plus, te vei bucura de un sex mai bun. Unele posturi pentru coapse (”hip openers”) îmbunătățesc circulația sangvină în zona pelvisului, ceea ce înseamnă, prin urmare, o funcție erectilă mai bună.

Nu în ultimul rând, vei avea un miros corporal mai suav. Yoga vine cu multe tehnici de respirație și relaxare a minții, detoxifiere a corpului, întindere și fortifiere a mușchilor și o irigare mai bună a creierului cu oxigen.

#4 Yoga este o sectă religioasă

Este adevărat că unele studiouri de yoga încorporează aspecte religioase în clasele de yoga, dar în țările vestice focusul principal e pe beneficiile fizice ale yogăi.

Majoritatea oamenilor interesați de yoga vin în clasele de yoga pentru beneficiile mentale și fizice și mai puțin din motive de spiritualitate.

Cu toate acestea, spiritualitatea promovată de yoga este una fabuloasă, bogată în semnificații și ritualuri. Oferă nu atât o dogmă religioasă, cât o aliniere la niște principii morale ce țin de armonizare interioară, puritatea gândurilor și a corpului, non-violență, observație sau acțiune energică.

Așadar, ai deja câteva motive să mergi la Studio Flow, situat pe Calea Turzii, nr. 239B, pentru o ședință individuală sau o clasă de grup. În plus, dacă ești posesorul unui card Blitz VIP ai 40% discount la abonament!

Studio Flow te așteaptă cu brațele deschise la clase adaptate pentru cei cu sau fără experiență de Hatha, ashtanga yoga sau yoga therapy!


20 noiembrie 2020

15:14:10