medlife

Sfaturile Specialiștilor de la Medlife: Cum să Reduci Stresul în 10 Pași Simpli

6 iulie 2021

10:56:52

S-ar putea să te surprindă să afli că stresul biologic este o descoperire destul de recentă. Abia la sfârșitul anilor 1950, endocrinologul Hans Selye a identificat și a documentat prima dată stresul.

Evident că simptomele stresului existau cu mult înainte de Selye, dar descoperirile sale au condus la noi cercetări care au ajutat milioane de oameni să facă față mai bine stresului.

Medlife a dedicat întreaga lună sănătății mintale. Așadar, în luna sănătății mentale vorbim despre STRES, cum ne face să ne simțim și cum ne afectează sănătatea fizică și mai ales cum reducem stresul pentru a avea o minte sănătoasă și un corp sănătos.

Vezi lista noastră cu 10 moduri de a ameliora stresul.

Respiră profund
Primul sfat pe care ni-l dau specialiștii în sănătate mentală este „respiră adânc”. Poate părea un clișeu, dar este perfect valabil atunci când vine vorba de stres. Timp de secole, călugării budiști au fost conștienți de respirația deliberată din timpul meditației.

Un exercițiu facil este să te așezi pe scaun cu picioarele pe podea și mâinile pe genunchi. Respiră și expiră încet și profund, numărând până la 3, concentrându-te asupra respirației.

În timp ce respirația superficială induce stres, respirația profundă îți oxigenează sângele, ajută la centrarea corpului și îți limpezește mintea.

Ascultă muzică
Dacă te simți copleșit de o situație stresantă, încearcă să faci o pauză și să asculți muzică relaxantă. Ascultarea unei muzici calme are un efect pozitiv asupra creierului și corpului, prin faptul că reduce tensiunea arterială și reduce cortizolul, hormonul principal de stres.

Dacă nu ești un amator de muzică clasică, Bach fiind de exemplu recunoscut pentru efectele sale hipnotice, atunci poți asculta sunetele oceanului sau ale naturii. Poate îți sună incredibil, dar aceste sunete au efecte relaxante similare cu cele ale muzicii clasice.

Vorbește cu un prieten
Ai o problemă? Vorbește cu un prieten! Când te simți stresat, fă o pauză pentru a-ți suna un prieten și vorbește-i despre problema ta. Relațiile bune cu prietenii și cei dragi sunt importante pentru un stil de viață sănătos.

O voce liniștitoare, alta decât cea alarmată din capul tău este deosebit de importantă atunci când ești foarte stresat. Fie și pentru 5 sau 10 minute, o discuție cu un prieten poate să pună problema într-o cu totul altă perspectivă.

Vorbește cu tine Însuți
Uneori, prietenul sau prietena nu ne e la îndemână și atunci în cazul acesta, să-ți vorbești cu calm poate fi următorul lucru cel mai bun pe care poți să-l faci într-o situație stresantă.

Nu-ți faci griji că o să pari cuiva nebun, spune-ți doar de ce ești stresat, ce trebuie să faci ca să o scoți în capăt și, cel mai important, amintește-ți că totul va fi bine, în cele din urmă, conform dictonului biblic ”Va trece și Asta!

Alimentează-te Corect
Stresul și alimentația sunt strâns legate între ele. Când suntem copleșiți, uităm adesea să mâncăm ce trebuie. Uităm să mâncăm în general, sau mâncăm în exces grăsimi, dulciuri sau tot felul de crănțănele.

Încearcă să eviți gustările dulci și planifică-ți mesele în avans. Fructele și legumele sunt întotdeauna bune, iar peștele cu un nivel ridicat de acizi grași omega-3 s-a dovedit că reduce simptomele stresului. Când ești agitat, un sandwich cu ton îți poate energiza rapid creierul stresat.

Râzi Singur sau cu Prietenii
Râsul eliberează endorfine care îmbunătățesc starea de spirit și scad nivelul hormonilor cauzatori de stres, cortizol și adrenalină. Râsul îți păcălește sistemul nervos să producă hormoni ai fericirii. Sugestia noastră: urmărește câteva episoade din Friends sau alt serial preferat. O comedie romantică uneori e tot ce ai nevoie pentru a te destinde după o zi stresantă.

Bea ceai
O doză mare de cofeină determină o creștere a tensiunii arteriale pe termen scurt. De asemenea, poate hiperactiva axa hipotalamo-hipofizară.

În loc de cafea sau băuturi energizante, încearcă ceaiul verde. Are mai puțin de jumătate din cofeina din cafea și conține antioxidanți sănătoși, printre care teină, un aminoacid care are un efect calmant asupra sistemului nervos.

Plactică Mindfulness-ul
Majoritatea recomandărilor de până în acest punct oferă o ușurare imediată, dar poți face și modificări ale stilului de viață care îți pot aduce efecte benefice pe termen lung. Conceptul de „mindfulness” este o practică meditativă din ce în ce mai populară care îți poate îmbunătăți temeinic sănătatea mentală.

De la yoga și tai chi la meditație și Pilates, aceste sisteme de mindfulness încorporează exerciții fizice și mentale care împiedică stresul să devină o problemă. Alătură-te unei clase de pilates, yoga sau tai chi din zona ta, și/sau ascultă meditații ghidate pe Youtube.

Exercițiu (chiar și pentru un minut)
Să faci exerciții nu înseamnă neapărat să ridici greutăți la sală sau să te antrenezi pentru maraton. O scurtă plimbare în jurul biroului sau pur și simplu să te ridici în picioare pentru a te întinde și a-ți dezmorți picioarele în timpul unei pauze la locul de muncă îți poate oferi o ușurare imediată într-o situație stresantă.

Mișcarea sângelui eliberează endorfine și îți poate îmbunătăți starea de spirit aproape instantaneu.

Dormi mai mult și mai bine
Toată lumea știe că stresul te poate face să-ți pierzi somnul. Din păcate, lipsa somnului este, de asemenea, o sursă principală de stres. Acest cerc vicios face creierul și corpul să o ia razna și nu se ameliorează în timp, ci doar se înrăutățește.

Asigură-te că ai șapte până la opt ore de somn recomandate de medic. Oprește televizorul mai devreme, evită alte ecrane luminoase înainte de somn și acordă-ți timp pentru relaxare înainte de culcare. Somnul este poate cel mai eficient ”eliberator de stres” de pe această listă!

Află mai multe despre ameliorarea stresului
Stresul este o parte inevitabilă a vieții, dar asta nu înseamnă că ar trebui să-l ignori. Un stres cronicizat și netratat poate cauza probleme de sănătate fizică și mentală potențial grave.

Stresul prelungit îți poate afecta apetitul, somnul, tensiunea arterială și multe altele. Îți poate declanșa pe termen lung afecțiuni ale sistemului imunitar, digestiv și gastro-intestinal.

De asemenea, poate provoca la unele persoane boli cardiovasculare pe fond de stres cronic, boli autoimune precum tiroidita autoimună sau dermatita atopică, iar alte persoane pot începe sa manifeste migrene, sindrom de colon iritabil și/sau afectiuni psihice (depresie, de exemplu).

Vestea bună este că, în multe cazuri, stresul este ușor de gestionat. Cu răbdare și câteva strategii utile, poți reduce stresul, indiferent dacă este vorba de stresul generat de conflicte relaționale sau de locul de muncă.

O altă veste bună este că dacă ești posesorul unui card Blitz VIP ai 10% reducere la toate serviciile HyperClinicii MedLife Cluj.


6 iulie 2021

10:56:52