Echipamentul montan potrivit pentru o drumeție!

25 ianuarie 2021

14:47:34

Echipamentul montan de la Nootka pentru o drumeție în siguranță

Dacă te întrebi ce ar trebui să conțină echipamentul montan pentru o drumeție, noi am făcut o tură de magazine și am făcut o listă detaliată cu tot ce ai nevoie pentru o drumeție iarna pe munte dacă ești începător.

Sfatul nostru este să nu cumperi neapărat cele mai ieftine echipamente. Abordează echiparea pentru munte ca pe o investiție. Cumpără echipamente ușor de întreținut care să te țină pentru cel puțin 3-4 ani de drumeții. La Nootka, poți găsi cele mai bune branduri de echipament din Europa și SUA pentru munte, camping și expediții la prețuri avantajoase și o calitate excepțională. Așadar, aceasta este lista noastră cu echipamentul montan de care ai nevoie pentru o drumeție de o zi, iarna.

Haine & încălțăminte
Ai nevoie de haine și încălțări care să-ți asigure protecție și confort. La haine alege materiale rezistente la apă și vânt, din softshell, hardshell, fleece, merinos, sintetic (nylon, polyester). Stai departe de bumbac. Când depui efort, transpiri, iar hainele din bumbac care intră în contact cu pielea vor absorbi transpirația ca un burete și nu vor mai izola căldura.

Respectă regula celor 3 straturi.

Stratul de bază este cel care vine direct pe piele și care reglează temperatura. Peste acest strat vine cel intermediar, cu rol de menținere a căldurii. La final ai nevoie de o geacă / pantaloni impermeabili cu protecție la vânt. Ține cont și de temperatura pentru care sunt prevăzute hainele. În afară de asta, hainele trebuie să-ți asigure libertate de mișcare, deci probează-le înainte împreună.

Așadar 3 straturi – bluză (sau tricou) de corp tehnică, polar cu proprietăți de termoreglare, care nu absoarbe umezeala și geacă impermeabilă (hardshell) și anti-vânt (windstopper/softshell) nu foarte groasă, prevăzută cu aerisiri, și glugă pentru a proteja zona capului.
Pantaloni impermeabili și colanți de corp nu foarte strâmți pe picior, între pantaloni și colanți e bine să existe o zonă în care să circule aerul, cu rol de conservare a căldurii.

Parazăpezi utile în condiții de zăpadă sau ploaie care să protejeze piciorul.

O pereche de șosete respirante în picioare și una de rezervă în rucsac care fac diferența într-o drumeție în siguranță.
Căciulă care să-ți asigure confortul termic optim sau cagulă de schi și 2 perechi de mănuși pe care le poți purta una peste alta.
Ochelari de soare sport cu lentile polarizate pentru a te proteja de razele UV reflectate de zăpadă.

Încălțările trebuie să fie rezistente la apă, să aibă talpă flexibilă care să asigure o aderență bună, să absoarbă eventual șocurile, să ofere stabilite și protecție gleznei și să asigure confort la mers. Așadar ai nevoie de:
O pereche de bocanci impermeabili care să reziste la temperaturi de -10/-15 grade, îmblăniți sau căptușiți pe interior și parazăpezi care să țină zăpada și umezeala la distanță. Dacă ești începător și nu știi traseul pe care urmează să-l traversezi ai nevoie de o pereche de bocanci buni pentru condiții generale (zăpadă, noroi, ploaie, etc) cum sunt bocancii de munte de 3 sezoane.

Rucsascul

Ai nevoie de un rucsac de munte, cu bretele reglabile și centură pe mijloc. Încarcă-l cu moderație. Pentru o tură de o zi un rucsac ar fi bine să aibă maxim 5-6 kg, luând în calcul maxim 3 litri de lichide. La rucsac mai ai nevoie de o husă, dacă rucsacul nu este impermeabil. De asemenea, nu uita de bețele de trekking – reglabile pentru urcare sau coborâre.

Hrană + Apă

Fă-ți un plan din 3 mese și câteva gustări. Pentru ai nevoie de recipiente termos care să mențină hrana și băuturile calde. Poți alege un termos din oțel inoxidabil care nu imprimă mâncărurilor și băuturilor miros, se închid ermetic și au deschidere largă (pentru a evita tacâmurile).

Prim Ajutor

Pentru a-ți asigura siguranța pe munte în caz de accidentări, nu uita să-ți echipezi rucsacul cu:
Trusă de prim ajutor echipată cu cele necesare (pansamente, bandaje, dezinfectant, etc).
Folie de supraviețuire care să protejeze împotriva frigului, ca prim remediu pentru hipotermie sau șoc termic. Literalmente, o astfel de folie poate să-ți asigure supraviețuirea!

Dacă ai alte întrebări, la Nootka găsești toate răspunsurile legate de echipamentul montan de drumeție. În plus, cu cardul Blitz VIP ai un discount de 10% la toate produsele și articole care nu sunt deja la promoție. Pentru comenzile de pe site foloseste codul: BLITZVIP.


25 ianuarie 2021

14:47:34