tratament carii dentocalm

Cum tratează Dentocalm caria dentară fără anestezie?

8 noiembrie 2021

12:08:58

Începe prin a fi mică și insesizabilă și devine în timp din ce în ce mai mare dacă nu este depistată și tratată la timp. La început însă este destul de dificil să îți dai seama că problema există. În faza avansată se prezintă ca o gaură în dinte gri, neagră sau maronie, dureroasă și sensibilă la durere, cald, rece sau dulce.

Este vorba de caria de dinți, cea mai comună afecțiune dentară, și cea mai frecventă cauză pentru care cineva ajunge la un cabinet dentar. Este provocată cel mai adesea de consumul de dulciuri și băuturi cu zahăr, cât și de periajul incorect al dinților.

Cum se formează o carie?

Caria dentară este practic un dinte fisurat. Cum se fisurează un dinte? Resturile de alimente, precum și bacteriile de pe dinți duc la apariția plăcii bacteriene. Aceste bacterii produc acizi care erodează smalțul dinților – stratul protector al dinților, astfel provocând caria dentară.

Cu o igienă dentară corectă ai putea să îndepărtezi eficient placa dentară care aderă pe dinți. Când placa însă nu este îndepărtată corespunzător, bacteriile corodează dinții, creând mici fisuri care devin în timp cavități, care găzduiesc tot mai multe bacterii.

Când ai următoarele simptome, știi că ai o carie și că e bine să te prezinți cât mai repede la o clinică stomatologică:

  • – Durerea de dinți – cea mai comună problemă cu care pacienții se prezintă la dentist.
  • – O ”gaură în dinți” de culoare maro, gri sau negru – bacteriile se “hrănesc”  din țesutul dintelui, creând o cavitate tot mai mare în timp.
  • – Sensibilitate dentară sau durerea dentară locală în momentul în care mănânci alimente reci, calde sau dulci.
  • – Respirație urât mirositoare și gust neplăcut în gură.

Ei bine, le-ai bifat pe toate? Ce e de făcut?

Cariile se tratează cu ajutorul plombelor dentare. În trecut, dintele cariat se izola cu o folie de cauciuc numită digă dentară, care are rolul de a proteja dintele de contaminarea cu microbii din salivă din timpul plombării. Aceasta mai asigură și o suprafață uscată, obligatorie în tot acest proces.

Mai apoi, se curăța cu ajutorul unei freze cavitatea de țesutul afectat până rămânea numai țesut dentar dur sănătos. Spațiul curățat și tratat se umplea cu compozit fotopolimerizabil, un material de culoare identică cu cea a dinților. La dentiția „de lapte” de copii se folosește glassionomer. Acesta este un material care se “întărește” de la sine după ce este plasat în cavitate. Este un material stomatologic mai moale și de culoare albă, însă care face priză și în condiții de umezeală.

Evident tratamentul cariei dentare este efectuat sub anestezie, fiind important confortul pacientului și bunăstarea sa.

Asta se întâmpla în trecut, pe vremea frezelor dentare, care aveau efect traumatizant asupra pacienților!

Tratamentul modern al cariei constă în utilizarea luminii laser pentru curățarea cavității cariate, care poate anula complet utilizarea frezei. Practic, dintele este „atins” doar de lumina laserului.

Avantajul laserului este că elimină senzația de durere – anestezia fiind necesară doar în cazul unor cavități foarte profunde.

Procedura este minim invaziv –  laserul îndepărtează strict țesutul cariat și păstrează țesutul dentar sănătos. În plus, lumina laser sterilizează cavitatea, anulând riscul unei recidive, ceea ce crește durata de viață a unei plombe dentare!

Toate aceste avantaje le ai la clinica DentoCalm din Cluj unde beneficiezi de tratamentul cariilor cu ajutorul laserului, precum și de  materiale biocompatibile care asigură reușita tratamentului pe termen lung.

Cu cât mai repede se intervine asupra cariei, cu atât tratamentul este mai puțin invaziv si are o rată de succes mai mare.

Cum putem preveni o carie dentară?

În primul rând, prevenția este cea mai eficientă “metodă de tratament”. Ce trebuie să mai știi despre carii este că sunt procese ireversibile, și atunci când sunt avansate, singura soluție este obturația dentară (”plombarea dintelui”).

O igienă orală corectă și consecventă diminuează șansele de a dezvolta noi carii dentare. Folosește o pastă de dinți cu fluor, apă de gură fără alcool și ața dentară de cel puțin 2 ori pe zi. De asemenea, mergi la 6 luni la un control dentar într-o clinică stomatologică pentru igienizare profesională.

Nu trata cu indiferență sensibilitatea dentară, aceasta este un semn al demineralizării sau afectării structurii smalțului care protejează dintele!

La primul simptom de afecțiune dentară mergi la clinica DentoCalm! Cu cardul Blitz VIP ai o serie de discounturi:

  • – 100% la consultația inițială și periodică
  • – 100% la planul de tratament
  • – 20% la detartraj si periaj airflow
  • – 20% discount la cele mai bune implanturi Straumann

 


8 noiembrie 2021

12:08:58