Îndată se desprimăvărează și vine vremea bună pentru plimbări în aer liber. Dacă ești fan eco & smart living poate te bate gândul să-ți iei un vehicul electric pe două roți. Cel mai nou trend în România este desigur trotineta. Dar de care să alegi? Ai atâtea opțiuni – tradițională, clasică, electrică, foarfecă sau o trotinetă pentru cascadorii?
Și pentru că nu costă puțin, s-ar putea să te întrebi dacă merită o trotinetă? Să examinăm argumentele pro și contra. Prima dată, CONTRA:
În general sunt puține trasee, întrerupte de borduri, iar trotuarele sunt pline de denivelări, gropi sau piatră cubică sau mozaic.
Pe trotuare mai sunt parcate mașini, iar spațiul rămas îngust ajunge doar pentru pietoni și ai nevoie de o mare îndemânare să te strecori prin aceste culoare de trecere. Iar pe stradă ajungi să fii înjurat de șoferi, care nu sunt obișnuiți cu trotinetele, iar la o viteză de peste 25 km la oră, mulți consideră că încurci traficul.
În plus, trotineta este un transport sezonier, cu care poți circula de pe la mijlocul primăverii până la mijlocul toamnei.
Dacă ne întrebi pe noi, suntem PENTRU.
Cu o trotinetă electrică de exemplu, ai un consum redus de energie, trotineta este un transport ecologic și în plus nu ai nevoie de un loc de parcare. Ajungi la destinație, pliezi trotineta și o iei cu tine în birou.
Provocarea este, așadar, să-ți gândești din timp traseele. Asigură-te mai întâi că ai un traseu cât de cât OK, ca să poți ajunge la destinația dorită fără mari bătăi de cap. Dacă ai un traseu cu o oarecare continuitate și fără prea multe hopuri, atunci trotineta este o idee bună.
Acestea fiind spuse, hai să vedem care sunt cele mai importante criterii de care să ții cont la alegerea trotinetei.
Pentru a afla mai exact ce tip de trotinetă ți se potrivește – întreabă-te care este scopul pentru care ai nevoie de ea? Care este traseul pe care îl vei parcurge? E un traseu cu denivelări, teren viran, trotuare, borduri, pistă de biciclete? Și care va fi frecvența de utilizare?
Dacă ai nevoie de o trotinetă pentru uz zilnic pentru deplasarea la serviciu – ai nevoie de o trotinetă solidă, cu roți mari, rezistentă și cu o autonomie mai mare.
Ai unde să o parchezi sau poți s-o iei cu tine în birou? Majoritatea sunt pliabile, dar există și modele compacte. Cele compacte sunt mai solide și mai rezistente, cele pliabile pot fi depozitate în locuință, birou sau portbagaj.
Alte criterii importante la alegerea trotinetei sunt autonomia, viteza și forma roților. Toate aceste detalii le-am aflat de la partenerul nostru Gnex, magazin unde poți găsi printre altele și trotinete electrice, dar și drone, camere sport și dispozitive de spionaj!
Așadar, iată cele mai importante caracteristici tehnice ale trotinetei:
Autonomia
Primul criteriu important este autonomia trotinetei. E important să-ți calculezi autonomia ca să nu ți se termine bateria cu 1 km înainte să ajungi la destinație. Recomandarea este să iei în calcul o autonomie mai mică față de cea specificată de producător, pentru drumuri dus-întors, iar drumul dus să nu depășească jumătate din autonomie.
Producătorul dă la specificații o anumită autonomie, dar autonomia reală va fi mai mică la o greutate mare mare (decât cea normoponderala). De exemplu, o autonomie de 35 km la o greutate a utilizatorului de 90 de kilograme ar putea însemna în jur de 20 de km.
Evident după ce se descarcă bateria, o poți folosi ca pe o trotinetă clasică, dar trotinetele au și ele o greutate (10-12 kg), deci vei avea de împins. Partea bună e că nu rămâi cu ea blocată în drum.
Autonomia trotinetei este dată de capacitatea bateriei. Autonomia bateriei este exprimată fie în distanța pe care vrei s-o parcurgi cu o singură încărcare, fie în durata de funcționare a bateriei.
30-40 km sau 2 ore funcționare. Te interesează și durata de încărcare. Vrei o trotinetă cu un timp mai scurt de încărcare completă, de exemplu 2 ore.
Viteza
Ce viteză maximă poți atinge cu trotineta? Trotineta nu înlocuiește o mașină prin urmare, e o alternativă la mersul pe jos sau bicicletă sau alte mijloace de transport pe două roți.
Cele mai ieftine modele pot atinge o viteză de 10/15 km la h, ceea ce este suficient. Ia în calcul că viteza de deplasare a unei mașini la ore de vârf este de 15 km la oră (București).
Trotinetele care depășesc viteza de 25 km la oră sunt încadrate la mopede, și trebuie sa o înmatriculezi și să ai un permis de conducere de categoria AM.
Roțile
Ai două opțiuni: trotinete cu ambele roți pline care sunt rezistente, dar inconfortabile pentru că nu absorb șocurile și trotinete cu o roată plină și una normală care îți permite o manevrare mai facilă a ghidonului.
Alege trotinete cu roți cu diametru mai mare dacă ai de parcurs distanțe mai lungi. Și roți mai mici dacă vrei o accelerare sau o oprire mai promptă.
Cât despre suspensii, dacă parcurgi un teren denivelat, ai nevoie de ele. Dar suspensiile limitează viteza și crește în greutate trotineta.
Pentru mai multe specificații și sfaturi de specialitate, du-te în magazinul GNEX de pe Bd. Eroilor 18, Cluj-Napoca, unde vei găsi trotinete electrice, camere sport și drone și alte gadgeturi pentru outdoor.
În plus, cu Cardul Blitz VIP ai reduceri de până la 10% la gadgeturi și alte promoții.
4 martie 2021
19:04:33