coffee cup cafea de specialitate

Cafeaua de la Coffee Cup – mai mult decât gust

18 aprilie 2022

06:08:55

Îți dorești o cafea aromată, cu gust suav de portocale sau scorțișoară, care să-ți trezească papilele gustative la viață și să-ți delecteze simțurile cu o textură cremoasă, intensă? O ceașcă de cafea savurată cu plăcere însă îți poate aduce satisfacții chiar mai mari de atât. Dar hai să-ți spunem întreaga poveste!

Cafeaua ”de specialitate” pe care ai savurat-o astăzi pe acea băncuță din ”Coffee Cup”, în timp ce ți-ai lăsat gândurile să zboare într-o țară exotică cu plaje cu nisip fin și ape de smarald a fost cultivată cu grijă de un fermier onest și muncitor din Etiopia de Sud, care a scos anul acesta de pe plantația sa de două hectare foarte multe boabe de cafea bune.

Familia lui, de câteva generații, își tot perfecționează tehnici de cultivare a cafelei de cea mai bună calitate. Preocuparea lui a fost să o îngrijească ani de zile înainte de prima recolta, și să fie atent la condițiile climatice, să nu-i afecteze boabele, astfel încât să obțină acel gust intens aromat.

Prețul pe kilogram este important pentru el, dar la fel de importantă este calitatea! Doar boabele fără defecte, de cea mai bună calitate, culese când sunt bine coapte, îi asigură fermierului câștiguri, cu care își poate susține familia și întreaga comunitate. Doar aceste boabe își vor continua drumul.

După ce pleacă de la fermier, boabele de cafea trec la următoarea verigă – cumpărătorul de cafea verde – care este un cumpărător certificat ca degustător de cafea (Certified Coffee Tester) și ca evaluator de cafea de calitate licențiat de către Institutul Calității Cafelei (Coffee Quality Institute).

Acești cumpărători au simțuri ascuțite, întocmai ca somelierii. Pot identifica și evalua calitatea unei cafele în degustări de cafea preparată. Analizează atent gustul cafelei, acordându-i un scor și un grad de specialitate. Tot el este cel care comunică mai departe informațiile despre calitatea cafelei și originile ei către prăjitorul de cafea.

Doar cafeaua de cea mai bună calitate, testată de degustătorul calificat de cafea, pleacă mai departe la prăjiitorul de cafea certificat, la rândul său un ”artist” care are diverse cursuri despre cafea la activ, în care a învățat măiestria prăjirii cafelei, care este o altă artă, ce necesită cunoștințe avansate și o experiență îndelungată.

În timpul prăjirii, ”vrăjitorul de cafea” o monitorizează atent și aplică toate cunoștințele sale despre transfer termic, termodinamică și chimie, în urma căreia rezultă un produs final cu o aromă aparte și o calitate mult sporită și distinctă.

Boabele de cafea prăjite ajung astfel în starea lor de potențial maxim, la coffee-shopul nostru, unde următorul profesionist – Barista, va aduce cafelei notele finale, activând savoarea și aroma de care te-ai îndrăgostit. Un barista profesionist știe totul despre profilul de gust și aromele pe care le crează în fiecare ceașcă de cafea preparată. Dacă prepararea nu e ”ca la carte”, o parte din arome și gusturi se pierd, iar barista trebuie să se asigure că fiecare cafea își atinge potențialul său maxim!

Ultimul profesionist din acest lanț ești tu – clientul partenerului nostru Coffee Cup – care știi să apreciezi o cafea de calitate, îți dedici timp educației pe subiectul cafelelor și găsirii celei mai bune cafenele cu boabe de cafea bine prăjite, dedicate calității.

Așadar, cu ce cafea vrei să te delectezi astăzi?

Cu o cafea ETIOPIA CHELCHELE, originară din districtul Kocere, din regiunea Yirgacheffe, din Etiopia de Sud, cu o aromă fină de dulceață din caramel și nuci moi de migdalele, cu o nuanță florală de citrice?

Sau poate cu o cafea Columbia Manos Juntas Micromill, originară dintr-o micro moara din zona Sotara din regiunea Cauca din Columbia? Aici se livrează boabe de cafea de la opt producători locali, fiecare fermier având câte 1-2 hectare pe care cultivă cafea. Boabele se varsă în rezervoare mari ermetice pentru o fermentație anaerobă de cinci zile, în această perioadă se introduce azot gazos în rezervoare pentru a stimula drojdia.

Brix-ul și pH-ul se măsoară constant prin acest proces și se folosesc pentru a determina oprirea punctului de fermentare. Cafeaua este apoi expusă la temperaturi de 20°C pentru a opri fermentarea și a îndepărta drojdia și alte microorganisme. Boabele sunt apoi „învechite” în rezervoare pentru o perioadă de încă cinci zile înainte de a fi duse la uscătoria solară timp de 30-45 de zile.

Sau o altă cafea de specialitate, BURUNDI BUJUMBURA, procesată prin metode tradiționale, cu note de zmeură și ciocolată neagră, care să-ți asigure un mod perfect de a-ți începe ziua?

Oricare ar fi alegerea ta, nu uita că atunci când alegi o cafea de calitate, nu doar îți asumi un angajament față de un standard înalt de gust, ci contribui la o viață mai bună pentru fiecare om implicat în întregul proces de producție și procesare a cafelei – de la fermier la degustător, prăjitor și barista.

Iar pentru a-ți răsplăti loialitatea ai cu cardul Blitz VIP cu o serie de reduceri în cafenelele Coffee Cup din Cluj Napoca, Bistrița și Alba Iulia:

  • – 20% reducere la boabe de cafea de specialitate.
  • – 10% la cafea în toate locațiile din Cluj – Napoca.

18 aprilie 2022

06:08:55